Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разби се товарен Ан-72 от свитата на президента на Конго

Миналия четвъртък се е разбил товарен Ан-72, превозващ персонал и техника от свитата на президента на Демократична република Конго Феликс Шисекеди.

На 10 октомври товарният самолет с регистрация A-72903 е излетял от летището в Гома за полет до Киншаса, за да върне в столицата президентската лимузина и персонал от охраната на президента, след посещението на Шисекеди в Гома.

Около час след излитането самолетът се изгубил от радарите и по-късно останките от него са били открити на около 300 км. западно от Гома. Самият президент се е завърнал в Киншаса същият ден, но с друг самолет.

Преди инцидента екипажът не е съобщил за проблем, от което следва че нещата са се развили бързо и неочаквано. На борда е имало четиричленен екипаж и четирима пътници, сред които шофьорът на президента, шефът на логистиката на президента и двама негови бодигардове. По информация от РИА Новости, екипажът е бил съставен от руски граждани. Никой от осмината на борда не е оцелял.

Засега причината за катастрофата не е ясна и се води следствие.

За съжаление, подобни инциденти не са рядкост в някои африкански държави, където не само че все още се ползват стари руски самолети, но и нормите за сигурност са силно занижени.

В края на септември 2017 например, 54-годишен Ан-12 се разби малко след излитане от летището в Киншаса, отнемайки живота на 12-те човека на борда, а през 1996 Ан-32 катастрофира след излитане от летището в град Н’Доло в резултат на сериозно претоварване. Самолетът тогава се разби в пазар от гъсто населена част от града, убивайки поне 350 човека на земята.