Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Франция поема лидерството в разработването на нов европейски изтребител

Франция ще поеме лидерството в разработката на новия европейски изтребител от шесто поколение. Това е заложено в програма, подписана на 19 юни 2018, според която проучвателните работи ще започнат още преди края на тази година, а демонстрационен модел на новата машина се предвижда да се появи още преди края на 2019.

Документът беше подписан от министрите на отбраната на Франция и Германия Флоранс Парли и Урсула фон дер Лайен. Изтребителят трябва да е от шесто поколение, „адаптиран към съвременните заплахи и използващ изкуствен интелект при борбата с други изтребители и дронове“ се казва в документа. Добавя се още че „изтребителят вероятно ще може да носи ядрени оръжия и ще може да излита и каца на самолетоносачи.“

Отговорност за разработката ще поемат основно две компании – френската Dassault Aviation и германската Airbus Defense and Space. Възможно е в проекта да бъде привлечена и Великобритания, чиято компания BAE Systems вече разработва безпилотни апарати в сътрудничество с френската Dassault.

От своя страна, германската компания Airbus Defense and Space вероятно ще се специализира в разработките на авиониката, навигационните и оръжейни системи на машината.

Поради поверителния характер на документа обаче, цялостното му съдържание не е публикувано.