Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пентагонът се обръща към леки турбовитлови изтребители

Легендарни със своите неимоверни разходи станаха някои разработки на изтребители, като водещ в тази област е проектът Joint Strike Fighter (JSF) в резултат на който се роди изтребителят F-35, чиито общи разходи за проекта към момента се оценява на над 1.5 трилиона долара – многократно повече от планираното. Освен това, макар тази програма да целеше разработването на високо технологичен, но лек и сравнително евтин изтребител, цената на един F-35 в момента е около и малко над 100 милиона долара.

Предвид това, че за фактически противници на Пентагона в наши дни се считат групировки от типа на Боко Харам, Ал Кайда, Афганистанските талибани или бойците на Ислямска държава, никоя от които фактически не разполага с истински модерни системи за противовъздушна отбрана, вече се счита, че водене на борба с тях с помощта на свръхтехнологичните (и скъпи) машини от типа на F-35, F-22, B-1 или B-2 носи неоправдано висока цена.

По думите на запасния вече бригаден генерал от Щатските ВВС Теко Гилбърт, „Ако продължаваме да използваме изтребители, струващи ни между 40 хиляди и 80 хиляди долара на час и пускаме бомби от 50 хиляди долара за да убием един терорист, в крайна сметка ще загубим войната по чисто икономически причини.“

В публикации се припомня също и случай от януари 2017, когато формация от три бомбардировача B-2 излита от щата Мисури за Либия за да бомбардират лагер на Ислямска държава. Бомбардировачите се налага да бъдат презареждани във въздуха точно 15 пъти, като от въздушно презареждане са се нуждаели и презареждащите ги самолети танкери. Операцията продължава общо 34 часа и струва на американските данъкоплатци над 11 милиона долара, като в крайна сметка чрез нея са унищожени около 80 терориста, което прави точно 137 500 долара за един унищожен терорист!

Затова, още миналата година сенаторът Джон Маккейн, който е бивш пилот от Щатските ВВС и председател на сенатската комисия за въоръжени сили, предложи Пентагона да се насочи към по-ефективни и евтини решения, като леките турбовитлови изтребители от типа на Beechcraft AT-6 Wolverine, Beechcraft T-6 Texan (на снимката) или Embraer A-29 Super Tucano, чиято единична цена е около 20 милиона долара, което е приблизително два пъти по-малко от най-евтиния в момента американски изтребител – F-16 – и представлява само един процент от цената на бомбардировача B-2.