Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Успешно тестваха революционен лек хеликоптер с амбиция за максимална скорост от 800 км/ч!

Звучи невероятно, защото скорост от 800 км/ч е напълно недостижима дори и да най-високотехнологичните съвременни хеликоптери … Проблемът е в бариерата, наречена Mu-1, при която скоростта на върха на лопатите на ротора се изравнява с хоризонталната скорост на хеликоптера и носещата способност на винта рязко спада.

Засега най-бързият хеликоптер в света е Eurocopter's X3 с максимална скорост от 255 knots (близо 500 км/ч), но амбицията разглеждания тук прототип е съществено да надмине тази скорост …

Ето как прави това творението на базираната в Уичита, Тексас, компания Carter Aviation Technologies.

Новата машина се казва CarterCopter и в същност е доста простичък, но гениално измислен хибрид, включващ в себе си едновременно конвенционален хеликоптер, автожир и самолет. На външен вид силно наподобява автожир, като може и да излита в режим на автожир. Особеността обаче е, че носещият винт може да работи както в режим на авторотация (като при автожирите), така и в активен режим (като при при конвенционалните хеликоптери), защото е свързан и със собствен двигател.

Интересното се случва обаче във въздуха, когато се увеличи скоростта … Хибридът е снабден с мощен двигател, задвижващ шестлопатен тикащ винт, и разполага със сравнително малки криле, които обаче са напълно достатъчни за да предоставят необходимата подемна сила при високи скорости.

При високи скорости се случва и още нещо интересно. Станал вече излишен (поради достатъчната подемна сила на крилете), носещият винт намалява дотолкова оборотите си, че става "аеродинамично прозрачен", или с други думи, не оказва практически никакво челно съпротивление или друго влияние на летателното средство, което прави възможно преминаването на бариерата Mu-1.

Според конструкторите от Carter Aviation, макар че за скорости от 500 mph (~800 км/ч) за хоризонталното задвижване вече ще е необходим турбореактивен двигател, при новата концепция такива скорости са напълно възможни.

Видеото по-долу дава още любопитни подробности за машината.

По информация от flyingmag.com