Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украински дрон тежко повреди руски бомбардировач

Миналата събота Украйна е унищожила свръхзвуков руски бомбардировач при нападение с дрон, според съобщения на Би Би Си, потвърдени от руското министерство на отбраната.

Докладите се основават на изображения, публикувани в социалните мрежи, които изглежда показват горящ бомбардировач с далечен обсег Туполев Ту-22.

Изглежда, че горящият самолет се намира южно от Санкт Петербург, съобщи Би Би Си, използвайки визуални улики и исторически сателитни изображения на въздушната база.

Руското министерство на отбраната потвърди в събота, че украински дрон е уцелил военно летище в Новгородска област на Русия, причинявайки пожар и повреждайки един военен самолет.

Украйна не е признала за удара и рядко коментира атаките на руска територия.

Руското министерство информира, че никой не е пострадал при нападението и пожарът е бил бързо потушен. Новгородска област се намира северозападно от Москва, на стотици километри от границата на Русия с Украйна.

„В резултат на терористичната атака, на територията на летището избухна пожар при стоянката на самолетите, който бързо беше ликвидиран от пожарникарите. Един самолет е повреден“, се казва в изявление на руското министерство.

Според Би Би Си, засегнатият самолет е бил използван широко за изстрелване на ракети срещу Украйна.

Снимка: Уикимедия