Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вчера Русия изглежда загуби четири бойни летателни апарата над собствена територия

Вчера (13 май 2023) изглежда Москва е загубила четири военни летателни апарата при свалянето им в района на Брянск в Русия, на около 50 километра североизточно от границата с Украйна.

Според съобщения на руски медии и прокремълски блогъри, два военни хеликоптера Ми-8 и два бойни самолета – Су-34 и Су-35 – са били свалени над руска територия. Според същите съобщения, всички членове на екипажите са загинали.

Руските власти официално потвърдиха само едно сваляне на летателен апарат – на хеликоптер Ми-8 близо до село Клинци в Брянска област, като не посочиха причината за катастрофата. Руската медия Readovka съобщи, че самолетите са били свалени с огън от района на Чернигов в Северна Украйна.

Киев не е поел отговорност за свалянето на нито един от хеликоптерите или самолетите.

Руската медия Mash съобщи, че Москва е започнала „лов за диверсанти“ във връзка със свалянето на руските бойни машини. „Според нашата информация, властите издирват диверсанти, които може да са замесени в нападението срещу Ми-8 и Су-34“, се казва в сайта Mash.

Съобщава се, че един цивилен е ранен и пет жилищни сгради са повредени в резултат на падането на единия от хеликоптерите.

Руският медиен сайт „Комерстант“ съобщи, че и четирите летателни апарата са били част от група, която е била предназначена да бомбардира района на Чернигов в Северна Украйна.

Веднага след катастрофите в социалните мрежи се появиха спекулации, че летателните апарати са били свалени от руски „приятелски огън“, но подобни твърдения засега не се потвърждават.

Също толкова непотвърдена е и информацията, че е възможно бойните машини да са били свалени от украинска територия от ракети земя-въздух с голям обсег.