Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Товарен Боинг 767 кацна на летището в Истанбул без носов колесник

Министерството на транспорта на Турция съобщи, че товарен самолет на FedEx Airlines е кацнал на летището в Истанбул в сряда без спуснат преден колесник и е останал на пистата, без да претърпи сериозни поражения.

Според изявлението на министерството, товарният самолет Boeing 767-300F с регистрация N110FE, излетял от парижкото летище Шарл дьо Гол, е докладвал на контролната кула на летище Истанбул, че колесникът му е отказал да се спусне, след което самолетът е извършил безопасно кацане под ръководството на кулата. Преди това, за да бъде оценена ситуацията от земята, пилотите са извършили ниско прелитане над пистата за визуална проверка.

Министерството добави, че никой не е пострадал, като не даде други подробности за инцидента, заявявайки, че спасителните и противопожарните екипи на летището са взели необходимите предпазни мерки на пистата преди кацане.

Както се вижда във видеото, от триенето при кацането прехвърчат искри и се издига дим, докато предният край на самолета стърже по пистата. Пистата видимо не е покрита с противопожарна пяна.

Според летищния оператор, другите писти на летището са работили нормално. Само пистата, на която е кацнал товарният самолет, временно е била затворена за въздушен трафик.

Споделете в ...