Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двама пилоти загинаха при катастрофа на учебен Як-130 в Беларус

Учебно-тренировъчен Як-130 се разби вчера (19 май 2021) в покрайнините на градчето Барановичи в Брестска област на Беларус. Загинали са и двамата намирали се на борда – майор Андрей Ничипорчик – командир на учебно-бойната ескадра и пилота лейтенант Никита Куканенко.

Първоначално от беларуските власти беше съобщено, че двамата пилоти са успели да катапултират, но впоследствие са починали от травмите си.

По-късно обаче беше разпространено изявление лично на командващия ВВС и ПВО на Беларус Игор Голуб, в което се казва, че след загуба на контрол над машината пилотите успели да я стабилизират едва на височина около 50 метра над терена, която била „прекалено малка за да напуснат самолета безопасно“, вследствие на което пилотите я насочили към незастроена част от града за да избегнат жертви на земята, „изпълнявайки до последно своя воински дълг“.

По-нататък в изявлението се казва, че самолетът е получил повреда в хоризонтален полет и екипажът докладвал за отказ на системата за управление. Съгласно всички правила, при такава ситуация задължително се прибягва до катапултиране, и ръководителят на полетите „най-малко 10 пъти“ в ефир издал команди „Катапулт!“, „Катапулт!“, „Скачайте!“.

В същото време самолетът преминал в неконтролируема и напълно хаотична загуба на височина, а траекторията му се отклонила вляво, в посока към града.

Въпреки инструкциите от земята, продължава генерал Голуб, екипажът не напуска самолета и продължава да се бори за да възстанови управлението, успявайки да премине към резервната система за управление. Тази система обаче дала възможност да се стабилизира полета единствено по посока, но не по височина, която продължила да пада бързо.

При тези условия, на около петдесет метра над терена, екипажът успява да стабилизира посоката на полета към единствената възможна точка между жилищните сгради от населеното място под тях, се казва в заключение в изявлението на Игор Голуб.

Според данните от регистратора на полетните параметри, екипажът е въздействал върху лоста за управление на самолета и върху педалите до самия удар със земята. При самият удар се е задействало едно от двете катапултни кресла, което вероятно е станало причина за първоначалната информация, че пилотите са катапултирали.

На една от разпространените снимки от катастрофата всъщност се вижда част от спасителен парашут:

Снимки: Виктор Толочко/РИА «Новости»

Ето какво са заснели след катастрофата очевидци: