Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създадоха наистина революционен пътнически дрон

Да, рано или късно, това трябваше да се случи. След главозамайващото разпространение и усъвършенстване на радиоуправляемите безпилотни дронове, рано или късно някой трябваше да опита да качи и пътник в тях .. и това вече се случи.

На провелото се в началото на тази седмица изложение в Лас Вегас "Consumer Electronics Show", китайска фирма представи куадкоптер с име Ehang 184, оборудван с пътническа кабина.

Особеното тук е, че пътникът наистина е само пътник. Той не е пилот, нито се очаква да бъде. В същност дори и при извънредна ситуация, не се предвижда пътникът да поеме управлението, което изцяло се извършва от сложна компютърна програма, базирана на GPS и система жироскопи.

Новото пътническо летателно средство се задвижва от осем двигателя, куплирани в четири двойки, задвижващи осем контраротативни витла, също така куплирани в двойки.

Макар засега монтираните на борда акумулатори да позволяват само 23 минутен полет, очаква се с навлизането на графеновите акумулатори автономията на пътническия дрон да се увеличи многократно.

Характерна особеност, засягаща сигурността на летателното средство е, че според разработчиците му, дори при отказа на шест от осемте двигателя, дронът е в състояние автоматично да осигури безопасно, макар и твърдо кацане.

Предназначен за полети на височина до 1 600 фита (около 500 метра), EHang 184 има полезна товароносимост до 110 кг и може да развива максимална въздушна скорост до 55 knots (близо 90 км/ч).

Засега FAA (Щатската Авиационна Федерация) няма официално становище относно законовата приложимост на подобно летателно средство в САЩ, тъй като то очевидно е прецедент в авиацията и поставя непознат досега юридически казус. От една страна, летящият в него пътник е просто пътник, а не пилот, от което следва, че за него не би трябвало да се изисква пилотско сертифициране. От друга страна, действащата в момента регламентация за управление на дронове в САЩ също не би била приложима, тъй като тя се отнася до безпилотни апарати и не предполага превозването на хора …

Поредният случай, в който технологиите вървят далеч пред администрацията, но това няма да е нито първи, нито последен случай. Помнете ни думата обаче, тази разработка на китайците ще предизвика революция в персоналното придвижване по въздуха.