Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Екипът на Solar Impulse 2 разкри плановете си за продължаване на околосветския си полет

След като миналата година, в резултат от непоправима повреда в батериите, екипът на изцяло захранвания от слънчева енергия самолет Solar Impulse 2 беше принуден временно да прекрати околосветската си обиколка и да прекара зимата в Хаваи, тази седмица Андре Боршберг и Бертран Пикар дадоха пресконференция, в която съобщиха плановете си за продължаване на околосветското си пътешествие.

Двамата съсобственици и пилоти на проекта съобщиха, че планират продължаване на околосветската обиколна не по-рано от 20 април 2016, като полетните тестова на машината, оборудвана вече с изцяло нови батерии, ще започнат в края на февруари.

За разлика от досега, когато планът за полета беше известен и еднозначно фиксиран месеци предварително, сега вече екипът на Solar Impulse 2 е възприел друг подход.

С цел да използват максимално добре метеорологичните условия за момента, екипът е планирал няколко алтернативни маршрута, като решение за окончателния маршрут ще бъде взимано в последния момент преди полета.

Така например, за прелитането от Хаваи до Американския континент, Боршберг и Пикар са планирали четири възможни дестинации: Ванкувър в Канада, Сан Франциско или Лос Анджелис в Калифорния, или Финикс в Аризона.

Впоследствие, за самото прелитане на Северна Америка, пилотите са планирали само една крайна дестинация – Ню Йорк, но при последващото прелитане на Атлантическия океан отново се предвиждат множество възможни дестинации – Великобритания, Франция, Испания или Мароко.