Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създадоха анемометрична (ветромерна) приставка за смартфони

Една интересна за всички летящи "джаджа" беше пусната в продажба в онлайн магазина Sportys.com. Това е приставка за смартфони, която може да превърне повечето смартфони в метеорологични станции.

Става въпрос за малка приставка-ветромер (анемометър), която се включва в изхода за слушалки на телефона, а визуализацията на отчитанията, както и регистрирането на история на замерванията, се извършва от безплатно приложение, което може да се свали онлайн.

Приставката може да работи с добре известните iPad и iPhone, работещи под iOS 6 или 7, както и работещите с Андроид Samsung Galaxy S2, S3 и S4. Както може да се очаква от един модерен софтуер, показанията могат да се визуализират както в цифров вид, така и във вид на графика, а измерванията могат да бъдат във всички възможни мерни единици – м/сек, км/ч, мили/час, бала по Бофорт и т.н. Естествено, може да се визуализира и история на показанията, както и показанията да се свързват с GPS локацията.

Вярно, за цената от $49.95 човек може да си купи и "истински" ветромер, но пък удобството от много по-добрата визуализация, записването на история и GPS локализирането на показанията вероятно биха били един съществен плюс.

По информация от flyingmag.com