Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

От Cessna изненадващо заявиха, че техният Skycatcher няма бъдеще

Непривично е една фирма да заяви, че един от последните й модели няма бъдеще, но точно това се случи с известната фирма Cessna и тяхното последно отроче – ултралекият Cessna Skycatcher (на снимката).

Амбицията на Cessna беше да създадат евтин и надежден ултралек, който да навлезе масово като машина за обучение на пилоти. Както е известно, Цесна имат огромен опит в тази насока с невероятно популярните си модели 150/152 и 170/172, които са неизменна част от авиопарка на всяко пилотско училище или аероклуб по света.

За съжаление, по твърдения на хората в Cessna, експериментът със Skycatcher се е оказал неуспешен, като в случая фирмата е станала жертва на стремежа си да влезе в тегловата категория за ултралек самолет.

Skycatcher се е оказала просто прекалено лека машина която, за разлика от напълно предвидимото и контролируемо поведение на "трейнърите" от сериите Cessna 150 и 170, се е оказала доста трудно управляема, особено при малко по-силен вятър.

Това е и причината много малко от пилотските училища да се обърнат към Skycatcher за своите нужди и повечето в същност продължават да обучават курсистите си на доказалите се 170/172 Skyhawk и добрата стара Cessna 150.

По данни от фирмата, в момента не само че в складовете й отлежават повече от 100 непродадени Skycatcher, но дори и от продадените бройки фирмата е на загуба.

По информация от flyingmag.com