Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Адмирал Кузнецов“ отново се запали

Миналият четвъртък избухна пожар на борда на единствения руски самолетоносач, или както го наричат в Русия, „авионосен крайцер“ Адмирал Кузнецов.

Според руските държавни агенции ТАСС и РИА Новости, флагманът на руския флот „е претърпял малко запалване“ по време на ремонтни дейности в корабостроителница в арктическото пристанище Мурманск.

И двата източника цитират Алексей Рахманов, ръководител на държавната Обединена корабостроителна корпорация (USC), който наблюдава основното преустройство на кораба. Според него, пожарът е бил бързо потушен и не е причинил жертви.

В момента крайцерът се ремонтира в сухия док на корабостроителницата „Звьоздочка“ в Мурманск. „Адмирал Кузнецов“ е в ремонт от 2017 г и това не е първият инцидент по време на тези ремонтни дейности.

През октомври 2018 плаващият док, където се ремонтираше „Адмирал кузнецов“, внезапно потъна и кран падна върху кораба, повреждайки част от палубата.

След това самолетоносачът беше прехвърлен в 35-та корабостроителница в Мурманск, където на 12 декември 2019 г. на плавателния съд избухна пожар. Тогава от заваръчна искра в трюма се запали гориво. Двама души загинаха, а повече от десет бяха ранени.

Авионосният крайцер „Адмирал Кузнецов“ е построен в Черноморската корабостроителница в Николаев през 1985 г. и е въведен в експлоатация през януари 1991 г. Той е предназначен за унищожаване на големи надводни цели и може да носи 28 самолета и 24 хеликоптера.

След патрулиране близо до бреговете на Сирия през 2016-2017, беше решено „Адмирал Кузнецов“ да бъде основно ремонтиран и отново въведен в експлоатация през 2021 г. Както се вижда обаче, ремонтните дейности се очертава да приключат не по-рано от средата на 2024, или три години по-късно от планираното.