Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Крал Чарлз Трети предприе първия си полет

Новият монарх на Обединеното кралство предприе първия си полет като крал, пътувайки от Абърдийн до Лондон на борда на чартиран частен самолет Embraer Legacy 600. Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила, сега кралица консорт (съпруга на краля) излетяха от летището в Абърдийн около 12:30 местно време за едночасово пътуване на юг към Лондон.

Веднъж пристигнал в Лондон, Чарлз III ще бъде зает да се среща с важни хора и да подготви своето обръщение към нацията. Той ще се срещне с новия министър-председател Лиз Тръс в Бъкингамския дворец за да дискутира и одобри различните планове за предстоящото през следващите дни и седмици.

Останалите членове на кралското семейство също заминаха от Шотландия днес. Принц Хари е тръгнал рано сутринта от Балморал и се е качил на редовен полет на British Airways от Абърдийн в 10:20, който е пристигнал на Хийтроу в 11:30. Принц Уилям също е напуснал Балморал.

Полетът от Абърдийн е първият полет на Чарлз, откакто пое функциите на държавен глава на Обединеното кралство.

Самолетът Embraer Legacy, регистриран G-LEGC, е луксозен самолет, собственост на чартърната компания Luxaviation. Самолетът е на близо 15 години и преди това е летял за други чартърни компании като International Jetclub, Aerodynamics Malaga и Delos Engineering, а през януари 2017 е придобит от Luxaviation.

Legacy 600 може да побере до 13 пътници, освен тримата членове на екипажа. Вътре той е разделен на три секции: клубна зона отпред с четири просторни седалки, конферентна зона отзад и две допълнителни седалки в задната част на самолета. Задната част може да бъде затворена с акустична завеса за абсолютно уединение.

Интериорът на Embraer Legacy 600

Интериорът на Embraer Legacy 600

Кралят кацна във военновъздушната база на Кралските Военновъздушни Сили (RAF) Northolt в 13:35 местно време и веднага отпътува към Лондон за да продължи да изпълнява задълженията си на крал на Обединеното кралство.

Да поясним, че кралското семейство има на разположение специален флот от летателни апарати, който включва три хеликоптера, един Ербъс A330 MRTT, един Ербъс A321neo и един Dassault Falcon 900LX. Този флот обаче не е ексклузивно резервиран за Кралското семейство, а се ползва и от други високопоставени лица от британската държава и правителство. Така например често на шега наричат големия Ербъс A330 MRTT с галеното „Boris Force One“, защото подалият наскоро оставка премиер Борис Джонсън обичал да лети с него.

Снимки: Getty Images; Luxaviation.