Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски боен хеликоптер Ми-28Н се разби при авиошоу. Един от пилотите загина.

Един пилот загина, а другият беше ранен, след като демонстрационен боен хеликоптер Ми-28H се разби вчера по време на авиошоу на полигона Дубровичи в Рязанска област, Русия. 

Както се вижда от видеото, след като "развалят" формацията, пилотът на водещия хеликоптер очевидно губи контрол над машината, която с въртене започна да губи височина до удара със земята.

Засега точната причина за инцидента не е установена, но по предварителни данни от разследването вероятно се касае за отказ в хидравликата на управлението. От вътреливото движение на машината обаче може по-скоро да се говори за отказ в превода към опашния винт.

Интересното е, че според публикуваните технически данни, хеликоптерът Ми-28H е снабден с "революционна" катапултна система, която катапултира пилотите встрани и надолу. От видеото обаче се вижда, че пилотите дори не правят опит да задействат тази система и не се знае дали тя изобщо съществува в действителност.

След удара единият от пилотите успява да излезе от горящата машина, но другият очевидно няма този шанс и малко по-късно спасителните екипи установяват смъртта му.

Министърът на отбраната на Русия е разпоредил всичките около сто хеликоптера Ми-28 от руските ВВС да бъдат спрени от полети до установяване на причината за инцидента.