Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

При нелеп инцидент с лек самолет загина бивш командир на групата за висш пилотаж Стрижи

Новини от света на авиацията

Опитният пилот и бивш заместник командир на групата за висш пилотаж "Стрижи" Сергей Василиев загина в неделя 9 юни при катастрофа със самолет АИ-10.

По предварителна информация, леката машина е влязла в свредел на малка височина от внезапен порив на вятъра и 43-годишният Сергей Василиев не е имал време и височина да се справи със ситуацията. Заедно с него в машината е бил и 48-годишният пасажер Валерий Бугаев, който също е загинал на място.

Според заслужилия пилот-изпитател на Русия Андрей Солдатенков, най-вероятна причина за инцидента е било неволно блокиране на педалите от страна на пасажера, вследствие на което пилотът не е успял да изведе машината от свредела.

Както е известно, повечето самолети могат да бъдат изведени от свредел единствено посредством енергично и пълно отклонение на вертикалното кормило, което се командва от педалите. Очевидно пилотът не е успял да направи това поради блокирането на педалите от страна на пасажера. Ситуацията е била усложнена от факта, че самолетът е влязъл в свредела от височина едва 100 метра и пилотът е имал по-малко от 10 секунди за реакция.

При падането си машината изцяло се е разрушила и изгоряла (на снимката).

Сергей Василиев започва кариерата си на пилот едва 17-годишен. Летял е на МИГ-25 и Л-39. С висш пилотаж се занимава от 1999, а длъжността Старши пилот и заместник командир на ескадрилата "Стрижи" заема до 2008 г.

По информация от newsru.com
Снимка: mchs.gov.ru