Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг 757 на Air China се сблъска с неидентифициран летящ обект

Новини от света на авиациятаДнес Boeing 757-200 в полет CA-4307 между китайските градове градове Ченгду и Гуанджоу, още във фазата на набор на височина, на 26 000 фита (8000 метра) се е сблъскал с летящ обект, вследствие на което носовата част на машината е силно деформирана (на снимката).

По твърдения на самите пилоти, те усетили удара, но не видели обекта, с който се сблъскали. Етипажът е прекратил набора на височина и се е върнал на летището в Ченгду, където безпроблемно е кацнал.

Засега официалното становище на китайските авиационни власти е, че става дума за удар с птица, но подобно твърдение е на-меко казано неубедително и причините за това са най-малко три:

Първо – подобна голяма деформация на носовата част трудно може да бъде причинена от птица. Второ – по мястото на удара няма остатъци от кръв и пера … и трето – на височина от 8000 метра просто нe се срещат птици.

Разбира се, остава възможността самолетът да се е сблъскал с метеорологична сонда или просто с навлязъл в атмосферата "космически отпадък", с каквито е пълно околоземното пространство. Докато не разберем обаче (което вероятно няма да стане никога), този сблъсък ще си остане сблъсък с НЛО – неидентифициран летящ обект … 🙂

По информация от shanghaiist.com