Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Предоверяване на автопилота за малко не доведе до въздушен сблъсък

Boeing 777-300 на втората по големина индийска авиокомпания Jet Airways миналият петък за малко избегна сблъсък с друг самолет, след като по неизяснени засега причини загуби височина и слезе само на 1500 метра, при зададен от диспечерите ешелон от 10 000 метра.

По данни от турския вестник Hurriyet, индийският Боинг е трябвало да прелети над Анкара на височина 10 000 метра в полет от Мумбай до Брюксел, с 300 пасажера на борда.

От записите на диспечерските радари се вижда обаче, малко преди Анкара машината започнала плавно да губи височина и слязла до 1500 метра.

Според вестник Хюриет, през това командирът е спял, а вторият пилот играел на таблета си. Едва когато курсът на летящия на 1500 метра индийски Boeing се пресякъл с курса на друг самолет, диспечерите се усетили и алармирали индийския екипаж. Боингът отново набрал нужната височина и продължил по курса си.

Предполага се, че по неизяснени засега причини автопилотът на индийския лайнер частично се е изключил, без това да бъде забелязано от пилотите, а плавната загуба на височина не направила впечатление на втория пилот – единственият буден в пилотската кабина.

Управата на гражданската авиация на Индия вече е отстранила от полети двамата пилоти и се води разследване.

По информация от hurriyet.com.tr