Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Преди година руски Су-27 за малко не е свалил британски разузнавателен самолет

Преди около година, руски пилот се е опитал да свали разузнавателен самолет на Кралските военновъздушни сили над Черно море, след като погрешно разбрал, че има разрешение за стрелба, съобщи Би-Би-Си.

Пилотът е изстрелял две ракети, първата от които пропуска целта си, а втората просто пада от крилото на самолета.

Малко след това Русия започва да твърди, че инцидентът от септември миналата година е причинен от „техническа неизправност“, а министерството на отбраната на Обединеното кралство публично приема руското обяснение.

Днес обаче трима високопоставени западни експерти по отбрана заявиха, че руските комуникации, прихванати от самолета RC-135 на на Кралските военновъздушни сили, дават много различна информация от официалната версия.

Самолетът на RAF, с екипаж от 30 души, изпълнявал мисия за наблюдение над Черно море в международното въздушно пространство на 29 септември 2022, когато се натъква на два руски изтребителя Су-27.

Прихванатите комуникации показват, че един от руските пилоти е смятал, че е получил разрешение да се насочи към британския самолет, следвайки двусмислена команда от руска наземна станция.

Обратно, вторият руски пилот от двойката възразява и дори изругава своя колега, когато той изстрелва първата ракета.

Какво точно се е случило?

Когато двата руски СУ-27 се приближават до шпионския самолет на RAF, те получават съобщение от наземната станция. Западен източник твърди, че думите, които пилотите са чули, са били в смисъл на „имате целта“. Този двусмислен език обаче е изтълкуван от един от руските пилоти като разрешение за стрелба.

Подобен „свободен“ език е индикация за висока степен на непрофесионализъм от страна на замесените, казаха източници. За разлика от руските, пилотите на НАТО използват изключително точен и недвусмислен език, когато става дума за разрешение за стрелба.

Руският пилот успешно изстрелял ракета въздух-въздух, която обаче не успява да заключи целта си и пропуска.

Тогава избухнал скандал между двамата руски пилоти. Твърди се, че пилотът на втория Су-27 изругал другаря си, като го питал какво мисли, че прави?

Въпреки това, първият пилот изстрелва и втора ракета, която обаче просто е изпаднала от крилото, което предполага че оръжието или е било неизправно, или изстрелването е било прекратено от пилота.

Снимка: Уикимедия