Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китайски Airbus кацна аварийно, след като челното стъкло на пилотската кабина се пръсна в полет

Airbus A319-100 на китайската авиокомпания Сичуан Ерлайнз (Sichuan Airlines) кацна днес аварийно, след като челното стъкло на пилотската кабина се пръсна в полет на височина от 9800 метра.

Машината е била в полет 3U-8633 от летище Чонгкинг, Китай, до град Лхаса в Тибет, когато на ешелон FL321 (около 9800 метра) дясното челно стъкло се пръсва и последва експлозивна декомпресия. За щастие седящият на това място втори пилот все още е бил с предпазните си колани и не е бил засмукан от струята при декомпресията, а е получил единствено леки наранявания.

Командирът на полета е поел управлението и бързо е снижил машината до височина от 7 100 метра – минималната височина, на която е било възможно да летят, предвид високопланинския терен на Хималаите под тях. Веднага след излизането от високите планини, пилотът е снижил самолета до височина от 3 000 метра, където вече е било възможно пътниците и екипажа да дишат без кислородни апарати.

Около 35 минути след инцидента машината прави успешно принудително кацане на най-близкото летище Ченгду (Chengdu).

Вследствие на случилото се вторият пилот и една от стюардесите са с леки наранявания. Никой от пътниците не е пострадал.