Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Намериха CVR-а от катастрофиралия самолет на Джърмануингз

Спасителните екипи успяха да открият едната от "черните кутии" на самолета, който вчера се разби в Алпите, убивайки 150 човека на борда си.

Намерен е така нареченият Cockpit Voice Recorder (или CVR), който записва разговорите на пилотите в кабината и радиокомуникациите. "Черната кутия", която както всички знаят е в същност оранжева (на снимката), е силно повредена, но според специалистите, има голяма вероятност записите все пак да бъдат разчетени.

Към момента още не е намерена другата "черна кутия" – рекордерът на полетните данни (Flight Data Recorder или FDR).

Очаква се резултатите от първите опити за разчитане на CVR-а да излязат тези дни.

Според специалистите от Луфтханза, а и според много запознати, причината за катастрофата остава пълна загадка.

Недоумение буди фактът, че след като за последен път пилотите са се свързали с наземните диспечери в 9:30 часа по Гринуич, за да потвърдят зададения им ешелон FL-380 (11 500 метра), само минути след това машината започва постепенно да губи височина, но пилотите повече не се свързват с диспечерите.

Загубата на височина обаче, макар и сравнително бърза, не е била рязка и е продължила повече от десет минути – време, предостатъчно за пилотите да се свържат със земята и да съобщят за проблем, което не се е случило.

През тези десет минути диспечерите са опитвали връзка със самолета за да изяснят причините за тази загуба на височина, но от борда на Ербъса не се е получил отговор.

Засега единственото сравнително смислено обяснение на тези обстоятелства е, че на зададената височина от 11 500 метра се е получила рязка декомпресия в кабината, вследствие на която както пилотите, така и пътниците бързо са загубили съзнание, преди дори да успеят да сложат кислородните маски. Подобна хипотеза се поддържа и от факта, че самолетът не е променил курса си, след като машината е започнала да губи височина, вероятно защото пилотите не са били в състояние да контролират полета.

Истинската причина, естествено, предстои да бъде изяснявана.

Снимка: Туитър – Ричард Уесткът