Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Носовата стойка на Airbus A320 се счупи на пистата

Отново сериозен проблем с носовата стойка на Airbus A320 по чудо се размина без жертви!

Вчера, 18 март 2021 в 13:40 ч. местно време, на летище Пуерто Валарта (Puerto Vallarta) в Мексико, носовата стойка на Airbus A320 се счупи секунди преди самолетът да започне засилването си по пистата за излитане към дестинацията си – град Монтерей.

Това е бил втори полет за деня между град Монтерей и Пуерто Валарта и на борда на машината с регистрация XA-VAZ на авиокомпания „Viva Aerobus“ е имало 127 човека, които успешно са били евакуирани от самолета веднага след инцидента, още на пистата.

Очевидно всички на борда са извадили невероятен късмет стойката от колесника да се счупи в самия край на рулирането, преди самолетът да започне разбега си за излитане.

За всички е ясно какво би могло да се случи ако стойката се беше пречупила само секунди по-късно, при засилването на самолета по пистата.

Както съобщихме преди дни, на 6 март т.г. Airbus A320 със 117 пътници и шестчленен екипаж извърши аварийно кацане, след като носовата стойка на колесника отказа да се прибере и застана под прав ъгъл спрямо посоката на движение. Тогава отново като по чудо пострадали нямаше.

През 2012 отново Airbus A320 каца аварийно на летище Бърбанк в Калифорния, след като носовата стойка отново блокира перпендикулярно на посоката на движение. Тогава отново се размина без жертви.

Явно вече може да се каже, че Господ е с Airbus … засега …