Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Най-споделяните авиационни видеа за 2015

В наши дни, с разпространението на Gopro камерите, почти всичко случващо се във въздуха може да бъде заснето. Предлагаме ви няколко от най-споделяните авиационни видеа в Youtube за 2015. Разбира се, списъкът би могъл да бъде много по-дълъг, но и тези стигат, като начало. Останалото е в Youtube 🙂


Легендарното "вертикално излитане" на Dreamliner

По време на подготовката за парижкото авиошоу през 2015, Boeing публикуваха това клипче за невероятните способности на 787 Dreamliner, което бързо беше разпространено като "вертикално излитане на Дриймлайнера". Разбира се, в случая не става дума за вертикално излитане, а просто за добре заснет стръмен набор на височина. Това обаче не попречи на видеото да се разпространи като горски пожар из нета.


Аварийното кацане на TBM Avenger, след отказ на двигателя над Вашингтон

По време на демонстрационни полети във връзка с празнуването на 70-годишнината от деня на победата, пилотът на стар изтребител TBM Avenger трябваше да реагира бързо, след като двигателят отказа, а кабината му се изпълни с пушек. Бързата и точна реакция на пилота довеждат инцидента до добър край.


Още една прекрасна пилотска реакция при отказ на двигателя

Макар че този инцидент се случи през 2014, през 2015 видеото също беше сред най-споделяните. Инцидентът става с модифициран P-51 Mustang, чийто двигател отказва при полет на малка височина. Реакцията на опитния пилот Том Ричард обаче е буквално като по учебник: веднага щом усети отказа в двигателя, той светкавично премина в набор на височина, превръщайки във височина целия си резерв от скорост. Именно тази точна реакция му позволи след това да има достатъчно метри под краката си, за да достигне напълно безпрепятствено до полосата за кацане, където да кацне без никакви проблеми.


Реакциите на едно четиригодишно момиченце завладяха света

Ако искате да демонстрирате пред някого магията на летенето, пуснете му това видео. Канадският пилот Рафаел Лангюние качва четиригодишната си дъщеря Лея на малкото си самолетче за да я повози … Останалото, както казват, е история … Изгледайте видеото и няма как усмивката да не се настани на лицето ви.


Том Круз прави сам каскадите си

Тези дубли от заснемането на поредния епизод от филма "Мисията – невъзможна" също обиколиха света няколко пъти … Във видеото се твърди, че самият Том Круз е заснел тези кадри, в които неговият герой виси отвън при излитането на военнотраспортния Airbus A400M … При това, по твърдения на самият Том Круз, той изпълнил каскадата не веднъж, а заснел цели осем дубъла …


Опасно кацане на огромен 777 на летището Скипол в Амстердам

Случаен спотър засне това доста опасно кацане на огромен Boeing 777 на летището в Амстердам. Ясно се вижда, че при мощния страничен порив, дясното крило на огромната машина едва не се удари в пистата … И въпреки очевидно добрата работа на пилотите, които предотвратиха инцидента, въпросът за правилната им преценка да опитат кацане в такива условия остава висящ …


Опасни кацания при страничен вятър

Кацанията при страничен вятър никога не са скучни. Видеото, заснето на летището в Бирмингам доказва тази максима. По желание, можете да се любувате или да изтръпвате от наистина триковите кацания и преминавания на втори кръг в това видео. Ясно се вижда и колко по-малките самолети са по-уязвими при страничен вятър.