Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Наводнение на борда на Ербъс А380 доведе до аварийно кацане на летище Лос Анджелис

Самолет на австралийската авиокомпания Qantas в полет QF94 от Лос Анджелис до Мелбърн беше принуден да се върне на летището в LA и да кацне аварийно, след като над 700 литра вода предизвикаха истинско наводнение на борда.

Въпреки източването във въздуха на по-голямата част от горивото, пилотите успели да намалят полетното тегло на машината едва до 445 тона, при максимално допустимото полетно тегло за кацане от 391 тона. Независимо от това свръхтегло, кацането протича нормално и без инциденти.

След инспекция на самолета се е установило, че наводнението е предизвикано от разхлабена връзка на водопроводна тръба в отсека за бизнес класа.

Според инспекторите, макар че наводнението не е представлявало непосредствена заплаха за сигурността на полета, решението на пилотите да извършат аварийно кацане е било правилно, защото 14-часовият полет не би бил възможен при липса на вода за тоалетните в целия самолет.

В момента за подобни проблеми се инспектират всички А380 в експлоатация, а Ербъс работят върху перманентно решение на проблема.