Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокатастрофата, възпята в песен

Сигурно много хора си спомнят, или поне са чували, нашумялата през седемдесетте години песен на Дон МакЛийн „American Pie“ (Американски Пай – вижте видеото под тази статия), в припева на която се повтаря строфата „The day the music died“ (Денят, в който музиката умря). По-малко хора обаче знаят, че тази песен всъщност е вдъхновена от една авиокатастрофа.

Става дума за нещастието, сполетяло музикалния свят на 3 февруари 1959, когато при катастрофа на малък самолет едновременно загиват три от най-големите музикални звезди на Америка по това време – Бъди Холи, Ричи Валенс и Джей-Пи Ричардсън, известен като „Биг Бопър“.

По това време Бъди Холи отдавна е вече звезда, а Ричи Валенс току-що е издал своя хит „Ла Бамба“, който впоследствие ще остане в световната музикална съкровищница като едно от най-успешните парчета на всички времена.

Какво всъщност се случва на 3 февруари 1959?

Трите музикални звезди са на турне под надслов „Winter Dance Party“ (Зимно Денс Парти) из Средния Запад на САЩ. Най-известният от тримата – Бъди Холи, наема малък частен самолет, който да ги отведе от градчето Клиър Лейк, щата Айова, до щата Северна Дакота, където са планирани следващите концерти от турнето.

Самолетът, на който се качват тримата музиканти, е Beechcraft 35 „Bonanza“ – един широко разпространен шестместен едномоторен самолет с доказани качества. Моделът е характерен с V-образното си опашно оперение и се произвежда от 1947 до 1982, през което време са произведени над 17 000 машини, много от които се летят и в наши дни.

Условията на полета обаче могат да се определят единствено като изключително тежки. Тримата музиканти и 21-годишният им пилот излитат в около 01:00 часа посред безлунна нощ, в условията на снежна виелица.

Както става ясно по-късно, пилотът, 21-годишният Роджър Питърсън, е бил с относително малко опит, особено за полет в подобни условия. Имал е само 128 часа нальот на този тип самолет и е бил преминал единствено теоретичния си изпит за летене по прибори, тоест нито е бил сертифициран, нито е имал нужния опит за полети в такива условия.

Освен това, младият пилот очевидно е бил изключително уморен, защото преди завършилия с катастрофа полет, е изпълнявал други полети в продължение на 17 часа. Вероятно по тази причина пилотът и не е обърнал внимание на метеорологичната сводка, пристигната на летището 20 минути преди полета, в която ясно се съобщава за бързо развиващ се студен фронт със силни ветрове и намалена видимост.

Злополучният полет на трите музикални величия всъщност трае само четири минути! Почти веднага след излитането, пилотът губи пространствена ориентация заради тъмнината и снежната виелица, и самолетът се забива в близка царевична нива, където днес е изграден импровизиран паметник (на снимката най-горе).

Останките от катастрофиралия Beech Bonanza

Останките от катастрофиралия Beech Bonanza.

Останките от машината и телата на четиримата загинали са открити цели десет часа по-късно.

След този трагичен случай и песента на Дон МакЛийн, датата 3 февруари вече е известна като „The day the music died“ (Денят, в който музиката умря).

Бъди Холи завинаги остава в историята като един от пионерите на Рокендрола, вдъхновил звезди като Елвис Пресли, Боб Дилън, Бийтълс, Ролинг Стоунз, Ерик Клептън и Елтън Джон, а за краткия но интензивен живот на Ричи Валенс беше създаден филм, носещ името на неговия хит „Ла Бамба“.



Снимки: Уикимедия