Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ан-28 катастрофира с Сибир. По чудо всичките 19 човека на борда оцеляха.

Вчера (16 юли 2021) самолет Ан-28 направи тежко аварийно кацане в сибирската тундра и се обърна по гръб. Вероятно благодарение на майсторството на пилота, всичките намирали се на борда 19 човека, в това число двучленният екипаж и две деца, са оцелели, макар и с различни наранявания.

Малката пътническа машина с регистрация RA-28728 е била в полет от град Кедрови към Томск, когато неочаквано, 29 минути слез излитането, изчезнала от екраните на радарите. В момента на изчезването, самолетът се е намирал на около 160 километра северозападно от крайната си дестинация – Томск.

Въпреки че екипажът не е подавал сигнал за бедствие, на мястото веднага са изпратени спасителни екипи които, благодарение на включилия се автоматично авариен предавател, бързо открили машината в гориста местност близо до селцето Бачкар.

За изненада на спасителните екипи, всичките 19 човека на борда били живи, макар и някои от тях с различни по вид травми. Всъщност обаче най-тежка травма имал пилотът, който бил само със счупен крак.

Както се вижда от снимката, макар и обърнат по гръб и с повредена носова част, самолетът е запазил целостта си и пожар не е възникнал, което е и очевидната причина всички на борда да са оцелели. Ранените са настанени в болница, без опасност за живота.

По първоначална и непотвърдена информация, разпространена от агенция ТАСС, вероятната причина за принудителното кацате е отказ в поне един от двата двигателя, но по-вероятно е да са отказали и двата, защото практически всички двумоторни самолети са способни да продължат полета си и само с един работещ двигател.

Според агенция Интерфакс, самолетът е бил в експлоатация от 1989 г. като първоначално е бил част от флотата на Аерофрот в Киргистан след което, през 2014, е продаден на частната авиокомпания „Сила“, базирана в Магадан.

Снимка: Facebook