Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Локхийд Мартин купува Сикорски за 8 милиарда долара

Корпорацията Lockheed Martin Corp и Sikorsky Aircraft са одобрили сделка, с която Lockheed Martin Corp ще придобие компанията Sikorsky Aircraft за сумата от 8 милиарда долара, като по този начин Lockheed почти напълно ще доминира пазара за бойни летателни апарати в САЩ.

Придобивайки производителя на емблематичния хеликоптер Sikorsky Black Hawk, Локхийд Мартин на практика ще държи "контролния пакет" в производството на едни от най-разпространените бойни летателни машини в САЩ, наред с изтребителите F-16 и новия F-35.

Това ще бъде най-голямата сделка по придобиване на активи, след като преди двайсетина години Lockheed купи Martin Marietta Corp за сумата от $10 милиарда.

В търга по продажбата на Sikorsky Aircraft също са участвали и Textron Inc, компанията-майка на Bell Helicopter, които обаче са се отказали от наддаване, след като сумата е нараснала до непосилни за нея нива.

Продажбата на Sikorsky очевидно се е наложила, след като през първите тримесечия на годината оперативната печалба на компанията падна с 11%, а продажбите със 7%, в резултат на което компанията съкрати 1400 работни места.

Според ръководители на Локхийд Мартин, придобиването на компанията Сикорски, произвеждаща изключително успешния хеликоптер Sikorsky UH-60 Black Hawk, ще помогне на корпорацията да посрещне набъбналите до неочаквани нива разходи по разработката на изтребителя Lockheed Martin F-35 Lightning II.

Важно "подробност" от сделката е, че Сикорски притежават също и компанията United Tech, която произвежда известните реактивни двигатели Pratt & Whitney.

От Lockheed са заявили, че ще запазят марката Sikorsky и новопридобитата компания ще продължи да работи като самостоятелна единица в рамките на Lockheed Aeronautics Division, която през миналата година реализира приходи от над 14 милиарда долара.

Източник: reuters.com