Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Консорциумът Airbus патентова концепция за хиперзвуков наследник на Конкорд

През юли т.г. консорциумът Airbus е депозирал в щатското патентно ведомство концепция за хиперзвуков пътнически самолет, способен да развива скорост от 5 500 км./ч и летящ на височина от 100 000 фита (около 30 000 метра).

Според депозираната документация, самолетът ще бъде задвижван от три типа двигатели: два конвенционални турбовентилаторни двигателя, два принципно нови реактивни двигатели, наречени "ramjets", и един ракетен двигател, ползващ за гориво кислород и водород.

Конвенционалните турбовентилаторни двигатели ще се използват единствено във фазата на излитане, след което, подобно на колесника, ще се прибират във фюзелажа на машината.

В този момент ще се включи ракетният двигател, който трябва да ускори самолета до свръхзвукова скорост, при това по траектория, близка до вертикалната. Идеята на този вид полетно поведение е при преминаване на звуковата бариера, ударната вълна (sonic boom) да се разпространи не по вертикала, а по хоризонтала, като по този начин практически няма да достигне до земната повърхност … Така ще се позволи и самолетът да излита и да развива свръхзвукови скорости не само на водна повърхност, каквото ограничение имаше за Конкорд.

След като ракетният двигател изведе машината до височина от 100 000 фита (30 000 метра), тя ще премине в хоризонтален полет и от този момент ще бъде задвижвана от двигателите Ramjet. При тези двигатели, за разлика от конвенционалните турбореактивни двигатели, компресирането на входящия въздух се осъществява от самата скорост на потока, а не от турбинни компресори. Тези двигатели са много по-ефективни от турбореактивните, но се нуждаят от много по-висока скорост на входящия въздушен поток.

При планираната максимална скорост от 5 500 км/ч, самолетът ще може да вземе разстоянието от Париж до Ню Йорк за около час, докато в момента дори и на най-бързите пътнически джетове са нужни около седем часа.

Засега се планира навият самолет да превозва около 20 пътника и принципно става дума по-скоро за VIP транспорт, но във фазите на разработка това може да бъде променено, а и това е само първата фаза от развитието на проекта.

По информация от telegraph.co.uk