Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Компания ще предлага полети във високите слоеве на стратосферата още през 2015

Вероятно вдъхновена от полета на Феликс Баумгартнер, компанията World View Enterprises планира още през следващата година да извършва подобни развлекателни полети "до ръба на космоса" (to the edge of space), или с други думи, до високите слоеве на стратосферата на височина от около 18,5 мили (29 000 метра).

Въпреки че това е само една трета от височината на околоземната орбита и туристите няма да могат да се нарекат астронавти, нито ще изпитат безтегловността, височината все пак е напълно достатъчна за да се види ясно извивката на Земята и плътно черния космос.

Летателният апарат ще представлява лускозна осемместна херметизирана капсула, с място за шест пасажера и двучленен екипаж. Капсулата ще е достатъчно обширна за да позволява на пътниците да се изправят и полюбуват на гледката през големи илюминатори, а полетът ще струва само 75 хиляди долара, в които е включена и цената на питиетата 😉

Макар и висока обаче, цената все пак е много по-ниска от предлаганата досега от Virgin Galactic цена от 250 хиляди долара за подобен, но доста по-кратък полет.

Определено интересен е начинът, по който капсулата ще се издигне в стратосферата. Подобно на полета на Баумгартнер, капсулата ще се издигне с помощта на огромен балон, пълен с хелий. За разлика от Баумгартнер обаче, след като балонът бъде откачен на максималната височина, капсулата ще се върне на земята, планирайки, носена от огромно меко крило, подобно на парапланер.

Макар и засега да не е ясно как ще се държи това крило в изключително разредената атмосфера на височина от 29 000 метра, предполага се, че то все пак ще запази формата си до момента, в който вече атмосферата ще бъде достатъчно плътна за да задържи пропадането на капсулата в нормални граници.

Според плановете на фирмата, изкачването до максималната височина ще трае около час и половина, а целият полет – не по-малко от три часа.

По информация от nytimes.com