Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Загина парашутистът и каскадьор Марк Сътън

Вчера, при proximity flight (полет с летателен костюм в блидост до терена) загина Марк Сътън (Mark Sutton), известен каскадьор, парашутист и BASE jumper.

Звездата на Марк Сътън изгря, когато на откриването на летните Олимпийски игри в Лондон през 2012 той се приземи на олимпийския стадион, преоблечен като Джеймс Бонд, но той и преди това е дублирал актьора Дениъл Грейг при заснемането на филмите за Джеймз Бонд.

42-тодишният Сътън загина в Швейцария, където е скачал със своя Wingsuit от хеликоптер в областта Гранд Отан (Grandes-Otannes), кантон Вале (Valais) в Шейцария. Скокът е бил от височина 3300 метра и по неизяснени засега причини парашутистът се е ударил в скала при близко прелитане. Пристигналите медицински екипи само установили смъртта, а тепърва предстои формалното идентифициране на тялото.

Сътън е скачал в двойка с Тони Урагало (Tony Uragallo), известен производител на wingsuits, който е имал камера, монтирана на каската. В момента на удара обаче Тони е загубил Марк Сътън от поглед и инцидентът не е бил заснет, което би хвърлило повече светлина върху причините за нещастието.

Инцидентът е станал в първия ден от тридневен несъстезателен сбор на бейзджъмпери по покана на фирма, специализирана в заснемане на екстремни спортове за Интернет. Повечето от колегите на загиналия са решили да продължат участието в събитието, в памет на Марк Сътън.

По информация от theguardian.com
Снимка: Gary Connery / Getty Images

Видео от други полети на Сътън