Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Въвеждат масово Fly-by-Wire технология и при хеликоптерите

Фирмата UTC Aerospace Systems работят интензивно, в сътрудничество с известния производител на хеликоптери Sikorsky Aircraft, по програма за масово въведжане на технологията Fly-by-Wire в новото поколение хеликоптери.

Нека припомним, че технологията Fly-by-Wire се състои в опосредстване чрез компютърни системи на всички команди за управление на въздухоплавателното средство. При класическия подход в управлението, командите на пилота се предават към изпълнителните механизми чрез механични или хидравлични системи. При Fly-by-Wire, командите от пилота се предават, посредством подобен на джойстик лост, на борден компютър, който от своя страна изцяло контролира и управлява изпълнителните механизми.

Тази седмица от Сикорски съобщиха за първия полет на прототипа S-76 (на снимката), обявен за "Sikorsky Autonomous Research Aircraft" (SARA) – тестова платформа на автономна хардуерна и софтуерна система за цялостно управление на хеликоптери с Fly-by-Wire. Системата е тройно осигурена и изцяло контролира всички полетни режими на хеликоптера.

Подобна система вече е ползвана при разработката на заместника на легендарния Bell Hewie – новият Sikorsky Black Hawk, но според Стив Пийри, вицепрезицеднт на UTC Aerospace Systems, подобна напълно автономна система за пръв път ще бъде интегрирана в цивилни машини.

Според специалисти, пълната автономност на системата би могла да стане основа и за много разработки на безпилотни машини, тъй като тройно осигуреното компютърно управление при тази система може изцяло да контролира хеликоптера от началната до крайната фаза на полета.

По информация от aero-news.net