Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Дриймлайнър отново създаде проблем

Вчера от Боинг разпространиха ново съобщение за проблем с един от техните 787 Dreamliner, експлоатиран от японската Japan Airlines.

Проблемът е бил установен при рутинна техническа проверка на машината. След като видели да излиза дим от корпуса на самолета, техниците установили, че един от отдавна създаващите проблеми литиево-йонни акумулатори изпуска газ. Машината е трябвало да лети по маршрут Токио – Бангкок и веднага е била спряна от полети, а полетът се е извършил по разписание, но с друг Boeing 787.

Инцидентът става точно година, след като през януари 2013 всички машини Boeing 787 Dreamliner по света бяха спрени от полети за повече от два месеца поради сериозни проблеми със същите тези литиево-йонни акумулатори.

По-късно същият ден от Боинг съобщиха, че е бил открит проблем в една от осемте клетки на батерията и работят със собствениците на Japan Airlines по връщане на машината в експлоатация.

Много специалисти по света недоумяват на какво се дължи упорството на Boeing да запазят тези литиево-йонни акумулатори, които повече от година вече създават сериозни проблеми на компанията и трайно увреждат имиджа на иначе прекрасния 787 Dreamliner.

Снимка: Boeing