Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два самолета се сблъскаха в полет близо до Сан Диего, Калифорния

Малък двумоторен бизнес джет марка Rockwell Sabreliner и едномоторна Cessna 172 се сблъскаха във въздуха над малкото общинско летище Баун Фийлд, близо до Сан Диего, Калифорния.

Всички пет човека в двете машини, четирима в Сейбърлайнера и един в Цесната, са загинали.

При падането си на земята, горящите останки от машините са запалили малък пожар, който бързо е бил потушен. На земята е пострадал един огнеборец, който е приет в болница с повърхностни изгаряния.

Причините за инцидента засега не са известни, но и двата самолета са възнамерявали да кацат на летището, което навежда на мисълта за диспечерска грешка, макар че и пилотска грешка също не е изключена.

Rockwell Sabreliner (на снимката) е малък бизнес джет, създаден още през далечната 1962 от тогавашната North American Aviation, по-късно погълната от Rockwell, откъдето идва и сегашното наименование на машината – Rockwell Sabreliner. Машината е широко използвана през шейсетте и седемдесетте години на ХХ век, а днес в летателна годност са само редки екземпляри. Катастрофиралата машина е била собственост на американското представителство на BAE Systems, като един от загиналите е бил висш служител на компанията.