Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два бизнес джета Cessna Citation катастрофираха в рамките на два дни

Два реактивни самолета марка Cessna Citation катастрофираха с фатални последици в САЩ само в рамките на два дни.

Първият инцидент е станал на 22 май, когато бизнес джет Cessna Citation 550 SII катастрофира малко след излитане от летището в Индианаполис. Двамата пилоти на борда са загинали, и засега причините за катастрофата не са известни.

Много по-любопитен е обаче вторият инцидент, случил се на 24 май със самолет Cessna Citation 560 Encore, който почти дословно повтаря инцидента от 1999 г., в който загина известният голфър Пейн Стюард.

Спомняме си че тогава самолетът Learjet 35, с който е летял Стюард, необяснимо продължава полета си по права линия на височина от 14 000 метра, вместо да следва планирания маршрут. Всички опити за радиовръзка със самолета пропадат. Изпратен е изтребител F-16, който да установи визуален контакт с машината. Когато наближил Learjet-а, военният пилот установил, че прозорците на пилотската кабина са заскрежени и вътре не се забелязват признаци на живот.

Около час по-късно, след като горивото на машината свършва, самолетът започва неконтролирано снижение и се разбива в поле в Южна Дакота. Разследването установява, че в резултат на повреда, самолетът не е бил добре херметизиран и при набора на височина всички на борда бавно и неусетно първо губят съзнание, а след това и загиват от хипоксия (недостиг на кислород).

Вероятно същото се е случило е на 24 май 2019. Самолетът Cessna Citation 560 Encore излита от летище Сент Луис само с един пилот на борда за инструментален (IFR) полет до Форт Лодърдейл, Флорида. Около половин час след излитането самолетът е вече на крейсерската си височина на FL390 (12 000 метра), на която обаче остава докато горивото на борда свършва, след което машината се разбива във водите на Атлантика край бреговете на Флорида.

Тревогата е вдигната когато, вместо да започне снижение към Форт Лодърдейл съгласно полетния план, самолетът продължава по курса си на същата височина. Тогава от близката авиобаза са вдигнати два F-15, които да установят визуален контакт с Цесната. Единственото което те успяват да направят обаче е просто да огледат летящия на 12000 метра самолет, без да установят каквато и да било връзка с пилота.

По-късно, в момента в който според изчисленията би трябвало горивото на борда да свърши, самолетът започва снижение и се разбива в океана. Предполага се, че причината е идентична с тази на Лиърджета от 1999 – плавна декомпресия на кабината, в резултат на която пилотът (и единствен на борда) е загубил съзнание и впоследствие е починал.

Кратък разказ за катастрофата от 1999 можете да видите във видеото тук: