Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ВВС на Тайван ползват автомагистрали за кацане, в рамките на учение

В рамките на специално проведено за целта учение, военновъздушните сили на Тайван опитаха да ползват действащи автомагистрали за приземяване на свои изтребители.

Учението е във връзка с нарастващата, според властите в Тайван, заплаха от Китай, които открай време считат тази територия за своя и не признават тайванската Република Китай (което не бива да се бърка с Китайската народна република).

В учението, при което изтребители реално са кацали на действащи автомагистрали, участие са взели числящи се към тайванските ВВС американски F-16, френски Mirage 2000 и произвежданите в самия Тайван изтребители IDF – силно наподобяващи американските FA-18.

Американските военни доставки за Тайван отдавна са „трън в петата“ на китайско-американските отношения, които освен другото напоследък и силно се влошиха в резултат на някои решения на администрацията на Тръмп.

В тази връзка наскоро секретарят на тайванския национален съвет за сигурност Дейвид Ли е провел среща със своя американски колега Джон Болтън, на която е било обсъдено засилване на военното сътрудничество между Тайван и САЩ.

Очаквано, веднага след тази среща китайският външен министър Лу Канг е изразил „дълбокото недоволство и решително противопоставяне на подобно сътрудничество между САЩ и Тайван“ от страна на Китайската държава която, както е известно, прекъсна дипломатическите си отношения с Тайван още през 1979 г.