Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Гръцки изтребител Мираж 2000 се разби в Егейско море

Изтребител Mirage 2000-5 от гръцките ВВС се разби днес в около 12:15 ч. в района на остров Скирос в Егейско море. Отначало агенциите съобщаваха, че пилотът е обявен за безследно изчезнал, но няколко часа по-късно беше обявено, че пилотът е бил открит мъртъв.

Инцидентът е станал на около 9 морски мили североизточно от остров Скирос, като пилотът се е завръщал в базата си след мисия по прехващане на турски бойни самолети в района.

Изтребителите френско производство Mirage 2000-5 са летели, както е прието, в двойка, когато единият от пилотите е съобщил по радиото, че е изгубил визуален контакт с втората машина. Пилотът на катастрофиралия самолет не е подавал сигнал за бедствие или критична ситуация.

Веднага в региона е била разгърната спасителна операция, включваща флотилия специализирани кораби и хеликоптери Chinook, които са открили останките от самолета и пилота.

Както от гръцка, така и от турска страна беше опроверган първоначалния слух, че самолетът е бил свален от турски изтребители. В момента на загуба на контакта с машината, турски изтребители в района не е имало.