Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Гръцкият Върховен съд потвърди присъдата на българския пилот Янко Стоименов

Новини от света на авиациятаВърховният съд в Атина потвърди решението, с което българският пилот Янко Стоименов беше признат за виновен за катастрофата на Боинга на Хелиос Ер, който се разби край Атина през 2005 година.

На първа инстанция тримата подсъдими служители на Хелиос Ер – Янко Стоименов, Димитрис Пандазис и Георгиос Кикидис бяха осъдени общо на 122 години затвор, но апелативният съд намали присъдите на 10 години с право на откупване.

След обжалването пред Върховният съд с мотив за нарушаване на човешките права на обвиняемия поради неосигуряване на професионален преводач, за съжаление, Върховният съд в Гърция потвърди осъдителната присъда на българския пилот. Твърде е вероятно обаче Янко Стоименов все пак да не влезе в гръцкия затвор, защото присъдата му е с право на откупуване и най-вероятно пилотът ще се възползва от това си право.

Нека припомним, че Янко Стоименов беше обвинен във връзка с  авиокатастрофа на Beoing 737 на кипърската авиокомпания Helios Air, станала на 14 август 2005. След като на първа инстанция Янко Стоименов беше осъден на 122 години затвор, ПП ГЕРБ дари осемдесет хиляди евро, с които Стоименов да може да откупи свободата си, което вероятно и ще стане, след последното решение на Върховния съд в Атина .