Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

България и град Сопот са домакин на Световно първенство по парапланеризъм

Новини от света на авиациятаПрез тази и следващата седмица, от 13 до 26 юли 2013, в Сопот се провежда 13-то Световно първенство по парапланеризъм и в малкия град в Розовата долина е събран целия световен елит в този спорт.

Шампионатът се провежда под егидата на Международната Възхухоплавателна Федерация FAI (Federation Aeronautique Internationale) и със съдеуствието на Българския Национален Аероклуб (БНАК), Община Сопот, клубът за екстремни спортове Шамбала и местния клуб по парапланеризъм Скайномад.

В парапланеризма съществуват няколко дисциплини, най-разпространени от които са дисциплината "Прелети" (известна още като Крос Кънтри) и дисциплината "Целно кацане". Световното първенство в Сопот се провежда в дисциплината "Прелети" (Крос Кънтри), чиято цел е да се постигне най-дълъг прелет по определен маршрут.

Новини от света на авиациятаТази дисциплина изисква както изключителни умения за пилотиране в сложни термични условия, така и много опит и познания в областта на метеорологията. Тя възпитава у пилотите както физическа и психическа издържливост, така и редица умения за стратегическо и тактическо планиране на полета, което прави тази дисциплина изключително интересна и аткрактивна за много пилоти.

Снимки: Фейсбук/Скайномад