Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бомба, взривена от атентатор самоубиец, е причина за пробива във фюзелажа на сомалийския самолет Ербъс А-321

След като миналия вторник взрив на борда принуди самолет Airbus A-321 на сомалийската авиокомпания Daallo Airlines да предприеме аварийно кацане, днес властите в страната излязоха с официално съобщение, че взривът е бил причинен от атентатор камикадзе, който е загинал при инцидента.

Взривното устройство е било внесено в самолета маскирано като лаптоп, като вследствие на взрива, освен загиналият атентатор, за щастие, от шейсетте пътници на борда единствено двама са били леко ранени, а машината е успяла да извърши успешно аварийно кацане на летището в Джибути.

Според разследващите, атентаторът е знаел добре къде да взриви бомбата, тъй като е седял в близост до крилото и главния горивен резервоар, като целта му е била бомбата да взриви и горивото.

Причината взивът да причини сравнително малко щети на самолета обаче е била, че атентаторът е задействал бомбата на относително малка височина, при която разликата в налягането отвън и вътре в машината е била сравнително малка.

В резултат, взривът е отворил пробойна във фюзелажа от над метър, но не е успял да засегне критично важни за полета агрегати и възли, нито за взриви резервоарите.

Идентифициран е и атентаторът самоубиец, чието име е Абдулахи Абдисалам, и чието тяло очевидци твърдят, че са видели как пада от самолета. Според следствието, атентатът е дело на групировката Ал-Шабаб – местен клон на Ал Кайда, макар че никой не е поел отговорност за инцидента.