Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Американски C-130 спуснаха храна над Газа

Американски военно-транспортни самолети C-130 спуснаха с парашути храна в палети над Газа в събота, като част от началния етап на спешна хуманитарна помощ, наредена от президента Джо Байдън.

Това се случва след като повече от 100 палестинци, които се опитаха да се сдобият със стоки от хуманитарен конвой, бяха убити или стъпкани по време на хаотичен сблъсък.

В около 3:30 ч. местно време три самолета от военновъздушните сили на САЩ пуснаха 66 палета, съдържащи около 38 000 дневни дажби. Пакетите са били спуснати с парашути в югозападната част на Газа, на плажа по средиземноморското крайбрежие на територията.

Операцията е била координирана с Кралските йордански военновъздушни сили, които поясниха, че също са имали две спускания на храна в събота в северната част на Газа и са извършили няколко подобни операции през последните месеци.

„Размерът на помощта, която тече към Газа, не е достатъчен и ние ще продължим да използваме всяка възможност за да предоставим повече помощ“, каза президентът Джо Байдън в събота в публикация в социалната мрежа X, известна преди като Twitter.

Централното командване на САЩ заяви отново в X, че „комбинираната операция включва самолети C-130 на американските военновъздушни сили и Кралските йордански военновъздушни сили, заедно съответните армейски екипи, специализирани в въздушна доставка на провизии.“

Служители от администрацията на Байдън поясниха, че самолетите са спуснали готови за консумация ястия, всяка опаковка от които съдържа калории за един ден. Очаква този „десант“ от САЩ да бъде първият от поредица подобни хуманитарни операции.

Снимка: Анна Зверева / Wikimedia Commons