Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Щурмовик на САЩ погрешка изстреля бойна ракета извън полигона

На 5 септември, по време на тренировъчна мисия, щурмови самолет A-10C Thunderbolt II от Щатските ВВС погрешка е изстрелял бойна ракета извън разрешения за подобни стрелби полигон. За щастие, ракетата е попаднала в пустинен район и не е предизвикала практически никакви щети.

Щурмовикът е бил част от 354-та изтребителна ескадрила, базирана във военновъздушната база Дейвис-Мотън, разположена недалеч от Тусон, Аризона.

Изстреляният боеприпас е бил ракета въздух-земя M-156, съдържаща бял фосфор – силно запалим материал, използван предимно при запалителни бомби. За щастие мястото, където боеприпасът се е взривил, е било осеяно със скали и взривът дори не е предизвикал пожар.

A-10 Thunderbolt II, известен още като Глиганът (Warthog), е щурмови самолет за въздушна подкрепа на пехотата (ground attack aircraft), произвеждан от компанията Fairchild Republic от 1977 до наши дни. Понякога е наричан “летящият танк” поради изключителната си надеждност и здравина.

Другото прозвище на A-10 е „летящото оръдие“, заради разположената на борда многоцевна тежка картечница GAU-8 Avenger, способна да изстреля 8 хиляди 30-милиметрови противотанкови снаряда с обеднен Уран в минута. Отличителна черта на машината е и титаниевата „вана“, в която е разположена пилотската кабина.

Пентагонът планираше да изтегли A-10 от въоръжение през 2022 г, но през миналия месец бе взето решение животът на доказалата се в битките машина да бъде продължен поне до края на 2030, като 112 от по-старите самолети ще претърпят сериозно реновиране, включително и цялостна подмяна на крилото.