Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ще успее ли Airbus A321XLR да промени правилата на играта?

На тазгодишното парижко авиоизложение на летище Бурже, Ербъс представиха своя нов A321XLR който, по тяхно твърдение, ще промени правилата на играта в авиацията. Неслучайно го нарекоха и „Game Changer“. И макар че в самолета всъщност да няма нищо революционно, освен далечината на полета (XLR означава Extra Long Range), вероятно Airbus ще се окажат прави.

Наистина, новото в този самолет е просто един добавен горивен резервоар, разположен във фюзелажа, зад централния резервоар. Той обаче дава на самолета автономия от 8700 километра и това вероятно ще се окаже сериозен коз в ръцете на авиокомпаниите.

Ето за какво става дума:

Сегашните супер-самолети от типа на Boeing 747, Boeing 777, Airbus A-340 и Airbus A-380, с които се поддържат огромния процент от презокеанските полети, всъщност се оказаха прекалено големи за да бъдат успешно запълвани. „Изпилените“ от конкуренцията цени на билетите доведоха до това, че при запълване под 80%, авиокомпаниите са практически на загуба.

Другият фактор, който „подлива вода“ на големите машини е и фактът, че поради огромния си капацитет, те оперират от така наречените „авиационни хъбове“ – летища на големи градове от типа на Париж, Лондон или Франкфурт, до които пътниците са принудени да пътуват от по-малките градове, ако искат да хванат полет до САЩ. Това, съвсем очевидно, е проблем за повечето пътници.

Именно този проблем авиокомпании като нискотарифната „Norwegian“ напоследък опитват да решат като със сравнително по-малкия Boeing 787 Dreamliner осъществяват презокеански полети от и до европейски градове като Атина, Барселона, Аликанте, Дъблин, Краков и дори (представете си!) – Бургас.

787 Dreamliner обаче все пак е сравнително голям, широкофюзелажен самолет, с капацитет над 250 пътника. Защо да не се направи и още една крачка „назад“, към още по-малките машини, които и още по-лесно се запълват? Да, именно това предлага Airbus A321XLR!

Airbus A321XLR е „стандартен“ тяснофюзеляжен самолет от класическата серия А-320, който в конфигурация от три класи, побира 175 пасажера, които може да превози на разстояния до 8700 км. – напълно достатъчни за практически всички презокеански дестинации от Европа до САЩ, Австралия и далечния Изток.

Колкото и „стандартен“ да е обаче, A321XLR вече е съобразен с изискванията за по-дълги полети, и седалките в първа класа могат да стават на сравнително удобни легла, а местата от икономична и премиум-икономична класа са оборудвани с характерната за „презокеанските“ самолети аудио-визуална техника за развлечение.

Кой знае, може би не е далеч денят, в който ще имаме директни полети от София до Ню Йорк, Лос Анджелиз или Токио?