Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ще освидетелстват чешки пилот, продължил полета си след отказ на двигател

Чешкият институт за разследване на авиационни инциденти излезе с доклад за инцидент от август миналата година, когато пилот на чешката авиокомпания Smartwings, противно на всякакви правила и инструкции, продължил цели два часа полета си, след отказ на единия от двата двигателя.

На 22 август 2019 самолет Boeing 737-800 на чешката нискотарифна компания Smartwings, със 170 човека на борда, бил в полет QS-1125 от гръцкия остров Самос до Прага.

Когато машината била още над Егейсто море, пилотите поискали и получили от диспечерите разрешение за снижение от височина 33 000 до височина 24 000 фута (7 300 метра). Както станало ясно по-късно обаче, това искане било свързано с отказ на единия от двата двигателя, за което екипажът на борда не съобщил.

В хода на разследването се изяснило, че тогава единият от двата двигателя на машината спонтанно угаснал, а неколкократните опити да бъде отново запуснат останали без успех.

Вместо да обяви извънредна ситуация и веднага да предприеме мерки за аварийно кацане на най-близкото летище, в разрез с всички правила, командирът еднолично взел решение да продължи полета си до крайната си дестинация – Прага.

Разследващите също така открили, че вторият пилот настоял да бъдат изпълнени всички процедури и да бъде предприето аварийно кацане, но командирът взел еднолично решение и се разпоредил никой да не информира диспечерите за проблема. Последното, естествено, също е грубо нарушение на процедурите и правилата за взаимодействие между членовете на екипажа.

Както се твърди в доклада от разследването, командирът не е знаел причината за спирането на двигателя, която би могла да бъде и замърсено гориво. В такъв случай е било твърде вероятно по-късно да откаже и вторият двигател, което да доведе то тежък и потенциално фатален инцидент.

Въпреки това, командирът еднолично взел решението единствено да намали височината до такава, на която е възможен полет само с един двигател, и да завърши полета си чак в Прага, цели два часа по-късно.

Дори пред разследващите, капитанът продължавал да твърди, че решението му е било правилно, вследствие на което в доклада се препоръчва капитанът да бъде подложен на психологическо освидетелстване в Института по авиационна медицина в Прага.

След публикуването на този материал бяхме информирани и че Прокуратурата на Чешката република е подвела командира на полета под отговорност за „престъпна небрежност, застрашила живота на голяма група хора.“

Споделете в ...