Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Шестте най-скъпи военни самолети в света

На фона на разпалените дискусии за цената на F-16 – евентуалният нов изтребител за българските ВВС, интересно ще е да видим докъде могат да се прострат цените на другите бойните машини в небето.

И докато, покрай споровете за F-16, непрекъснато се говори за непосилно високата за нас цена на по-съвременния F-35, струващ цели 115 милиона долара, нека кажем отсега, че F-35 дори не влиза в тази класация 🙂

Вижте защо (класацията е градирана от най-евтиния към най-скъпия) …

Цените са базирани на цялостната цена за придобиване и експлоатация – тоест включено е и цялото оборудване, въоръжение и инфраструктура, нужни за експлоатацията на дадената машина.

6. E-2D Hawkeye

E-2D Hawkeye

E-2D Hawkeye

Доказалата се в годините летяща система за ранно предупреждение на Northrop Grumman, без която не може да мине никой американски самолетоносач, е на въоръжение още от 1960 г. През всичките тези години Hawkeye претърпява множество преработки и преоборудвания, като последното „издание“ на легендарната машина струва 232 милиона долара.

5. VH-71 Kestrel

VH-71 Kestrel

VH-71 Kestrel

Всъщност проектът VH-71 е на практика прекратен именно заради прекомерната си цена. Планиран първоначално като заместител на сега използваните хеликоптери за превоз на Президента на САЩ (т.нар. Marine One), цената за разработката на хеликоптера бързо излиза от контрол, което води да спиране на проекта, а произведените прототипи са продадени на Канада. Цената: над 241 милиона долара …

4. P8-A Poseidon

P8-A Poseidon

P8-A Poseidon

Още една система за ранно предупреждение, но този път допълнена и с възможности за борба с подводници и надводни бойни кораби. Poseidon има и въоръжение за самозащита, и при нужда може да се защитава сам, без ескортиращи изтребители. Крайната цена на това „удоволствие“ – 326 милиона долара. За сравнение, цената на Boeing 737-800, на базата на който е разработен P8-A Poseidon, е само 106 милиона.

3. C-17 Globemaster III

C-17 Globemaster III

C-17 Globemaster III

Един от фаворитите на щатските ВВС когато става дума за превоз на товари и личен състав. Концепцията на машината е на повече от 25 години, но подобно на Hawkeye, е претърпяла множество ъпгрейди в годините, които са я превърнали надеждно допълнение към възможностите на ВВС. Цената на последната версия на C-17 – Globemaster III – е 338 милиона долара.

2. F-22 Raptor

F-22 Raptor

F-22 Raptor

Да, макар много да се говори за „извънpемната“ цена на F-35, всъщност със своите 115 до 180 милиона, той далеч не е най-скъпият изтребител на САЩ. Цената на последните модификации на по-големия му брат – F-22 Raptor – е цели 350 милиона долара! Това обаче не пречи той да е в серийно производство още от 1996, а с него да да оборудвани цели 15 боеготови ескадрили.

1. B-2 Spirit

B-2 Spirit

B-2 Spirit

Някъде четохме, че цената на тази машина надвишава цената на теглото ѝ в злато! Не сме пресмятали дали това е вярно, но още при проектирането си, цената на летящото крило на Northrop Grumman е планирана да бъде около 730 милиона долара, което така или иначе го правеше най-скъпия самолет в историята. Когато СТЕЛТ бомбардировачът беше готов обаче, крайната му цена се оказа 2.1 милиарда долара за всяка една произведена бройка.

По информация от businessinsider.com

Споделете в ...