Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Човек загина, засмукан от самолетен двигател на летището в Амстердам

Човек загина, след като беше засмукан в реактивен двигател на самолет на летище Скипхол в Амстердам, Нидерландия, в сряда (29 май 2024).

„Инцидент се случи този следобед на летище Скипхол, където човек попадна в работещ самолетен двигател и загина“, написа Холандската кралска военна полиция в публикация в платформата X същия ден.

Повече от 80 пътници са били на борда на самолета, пътуващ за Билунд, Дания, когато, докато самолетът рулирал към пистата, е станал фаталния инцидент, се казва в изявление на авиокомпанията KLM.

Към четвъртък загиналият все още не е идентифициран, не е ясно дали е бил пътник или работник от летището. Не се съобщава и дали става дума за самоубийство или за случаен нещастен инцидент.

Пътниците и екипажа са били свалени от самолета и им е била оказана психологическа помощ, съобщиха от военната полиция. „В момента се грижим за пътниците и служителите, станали свидетели на инцидента“, се казва в изявление на KLM. „Нашите мисли са към роднините и се грижим за пътниците и колегите, които станаха свидетели на инцидента“, се казва в изявлението.

За съжаление, това не е първият случай на смърт на човек по този начин.

През декември 2022 г. летищен работник загина при подобен инцидент на регионалното летище Монтгомъри в Алабама, а през декември 2015 г. инженер от летището в Мумбай (Индия) също загина, след като беше засмукан от двигател на самолет Airbus A319 на Air India.

Източници: CNN / NY Post
Снимка: Wikimedia Commons

Споделете в ...