Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хунтата в Нигер затвори въздушното пространство на страната

Нигер затваря въздушното пространство, позовавайки се на „заплаха от намеса“.

Военните ръководители на Нигер обявиха в неделя, че са затворили въздушното пространство на страната, предупреждавайки, че всеки опит за нарушаването му ще срещне „енергичен и незабавен отпор“.

„Изправени пред заплахата от намеса, която става все по-ясна чрез подготовката в съседните страни, въздушното пространство на Нигер е затворено от този ден … до второ нареждане за всички самолети“, се казва в изявление на новите управляващи на страната.

Съобщението дойде, когато изтече крайният срок от западноафриканския икономически блок ECOWAS (Economic Community of West African States), до който хунтата в Нигер трябваше да върне властта на демократично избрания президент Мохамед Базум. Да припомним, че ECOWAS включва държавите Бенин, Буркина Фасо, Кабо Верде, Кот д’Ивоар, Гамбия, Гана, Гвинея, Гвинея Бисао, Либерия, Мали, Нигер, Нигерия, Сенегал, Сиера Леоне и Того.

Миналата неделя ECOWAS отправи ултиматум към новите военни управници на Нигер да се оттеглят в рамките на седмицата или да се изправят пред евентуална военна намеса.

Въздушното пространство на Нигер се използва предимно за полети, свързващи Европа със Западна и Южна Африка.