Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

У нас ще се проведе световното първенство по парапланеризъм в дисциплината целно кацане

От 20 до 28 октомври т.г. близо до град Сопот ще се проведе световното първенство по парапланеризъм в дисциплината целно кацане (Paragliding Precision). Състезанието е с най-висок рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове FAI и носи точки за световната ранг-листа.

В състезанието ще вземат участие 130 водещи пилоти от 45 страни, а състезателните полети в тази дисциплина са доста атрактивни, както за участниците, така и за публиката.

Целта ще бъде разположена в близост до Лифт Сопот, като „мишената“ представлява електронно измервателно устройство, което отчита отклонение от идеалния център през 1 см. Точката, която трябва да уцелят пилотите, е с диаметър 2 см., което е идентично с размера на монета от 5 стотинки.

От пилотите се изисква максимална концентрация и усет за крилото във финалния заход и при кацането. Съдийска комисия следи за първата точка на съприкосновение на пилота със земята и отчита резултата на всеки един състезател. Пилотът задължително трябва да остане изправен, като падане или съприкосновение със земята на части от тялото различни от краката, се счита за грешка. В крайното класиране победител е участникът с най-малък сбор отклонение в сантиметри от всички изпълнени полети.

Планирани са 12 кръга, като след 6 кръга ще приключи отборната надпревара и ще останат първите 60 пилота за борбата в индивидуалното класиране. Награди ще бъдат връчени в 4 категории: отборно по нации, общо, жени и младежи.

Източник: lift-sopot.com

Споделете в ...