Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ултралек Ikarus C42 падна в гориста местност близо до летището в Казанлък

Вчера ултралек самолет марка Ikarus C42 е паднал в гориста местност в близост до летище Овощник край Казанлък. При инцидента двама души са ранени, без опасност за живота. Машината е с тежки повреди.

По непотвърдена информация, самолетът е бил пилотиран от собственика на летището, а на борда е имало двама пътници – мъж и дете на шест години – като леко пострадали са именно те. Причината за инцидента засега не е известна. Води се разследване, като причините за подобен инцидент могат да бъдат много разнообразни – от пилотска грешка, през неблагоприятна метеорологична обстановка, до технически отказ или неизправност.

Ikarus C42 е двуместен едномоторен ултралек самолет (на снимката), с неприбираем колесник с носово колело. Произвежда се в Германия от компанията Comco Ikarus и се ползва предимно за обучение и развлекателни полети. В кабината, в доста тясно пространство (само 1.22 м.), са разположени две места едно до друго, а лостът за управление е един – централно разположен между седалките. Машината се задвижва от двигател Rotax 912 с мощност 80 к.с. или Rotax 912s с мощност 100 к.с.