Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Създават сателитна система, която няма да позволи втори случай като този с полет MH-370

Както е известно, полет MH-370, който на 8 март 2014 г. изчезна безследно от радарите с 239 души на борда и досега останки от него не са открити, се превърна в най-голямата мистерия в историята на авиацията. „Конкуренция“ на MH-370 могат да бъдат единствено няколкото случая на безследно изчезнали самолети в Бермудския триъгълник, но тези случаи датират от времена, в които съвременните технологии за комуникация и пренос на данни са били немислими.

Изчезването на малайзийския Boeing 777 от полет MH-370 поставя толкова много въпросителни и предвид факта, че около 70% от въздушните трасета по света всъщност са извън покритието на авиодиспечерите и техните радари. Типични такива „слепи полета“ (blind spots) са както голяма част от океаните, така и полярните области, ред високопланински региони, както и огромни пространства над пустини и джунгли.

Това е на път да се промени. Базираната в щата Вирджиния компания Aireon е разработила и вече въвежда в експлоатация глобална система за проследяване, която използва инсталирани на сателити приемници, които ще получават сигнали от всички оборудвани с тази система самолети по всяко време и от всяка точна на земното кълбо.

По този начин, всички оборудвани със система ADS-B самолети ще излъчват по два пъти в секунда пакет от данни, съдържащи идентификатор на машината, GPS координати, и служебна информация, свързана с функционирането на основните системи в самолета. Системата няма да се нуждае от никаква наземно базирана инфраструктура, затова и наистина ще може да проследява самолетите във всяка точна от земното кълбо.

Сателитните приемници от системата се инсталират в спътниците на фирмата Iridium Communications, с която компанията Aireon е в тясно сътрудничество, като първият такъв приемник е бил изведен в ниска орбита още през януари 2017. Очаква се инсталирането на предаватели към тази система да стане задължително за всички пътнически самолети през идните години.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!