Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ предлагат на Словакия хеликоптери срещу МиГ-овете

Съединените щати предложиха на Словакия 12 нови бойни хеликоптера като компенсация за изтребителите МиГ-29, които европейската страна предоставя на Украйна, заяви министърът на отбраната на Словакия вчера (22 март 2023).

Според американската оферта, Словакия ще плати само 340 милиона долара за дванадесетте хеликоптера Bell AH-1Z в сделка с реална стойност над 1 милиард долара, която включва и 500 ракети AGM-114 Hellfire II, както и обучение на летателен и наземен персонал, продължи министърът на отбраната Ярослав Над.

Останалите 660 милиона долара до пълната стойност на сделката ще бъдат покрити от външното военно финансиране на САЩ, каза той. Европейският съюз също ще изпрати на Словакия 200 милиона евро (213 милиона долара) като допълнителна компенсация, каза Над.

Министърът изтъкна, че въоръжените сили на страната му в момента не разполагат с бойни хеликоптери и че сделката „значително ще увеличи отбранителната способност на Словакия“.

Както знаем, миналият петък словашкото правителство одобри план да предостави на Украйна своя флот от 13 изтребителя МиГ-29 от съветската епоха, превръщайки се във втората страна-членка на НАТО, която се вслушва в молбите на украинското правителство за бойни самолети, за да помогне за защитата срещу нашествието на Русия.

Словакия спря от полети своите МиГ-ове през миналото лято поради липса на резервни части за поддръжката им. На мястото на МиГ-овете, членовете на НАТО Полша и Чехия предложиха да охраняват въздушното пространство на Словакия.

Преди това, подобно на България, Словакия подписа сделка за закупуване на 14 американски изтребителя F-16 блок 70/72, но както и за нас, доставката беше отложена с две години, като първият самолет се очаква да пристигне в началото на 2024 г.

Снимка: Bell Helicopter